Tájékoztató

Tájékoztató a Veszprém Megyei Kormányhivatal Élelmiszerlánc-biztonsági és Állategészségügyi Osztály határozatban foglalt kötelezéséről

A Veszprém Megyei Kormányhivatal Élelmiszerlánc-biztonsági és Földhivatali Főosztály Élelmiszerlánc-biztonsági és Állategészségügyi Osztály 2020.01.09-én kelt, VE/21/00010-110/2020 ügyiratszámú határozatában kötelezi az ÉBH-Észak Balatoni Hulladékgazdálkodási Nonprofit Kft-t, hogy:

  1. Az ÉBH- Észak Balatoni Hulladékgazdálkodási Nonprofit Kft, a határozat kézhezvételétől köteles, a 8195 Királyszentistván, Hulladéklerakó telep területén, az afrikai sertéspestis betegség vonatkozásában megtalált vaddisznó hullák, valamint a betegség, illetve a betegség elleni védekezés miatt kobzásra került vaddisznó testek és zsigerek ártalmatlanítására szolgáló gyűjtőhelyet biztosítani.
  2. A gyűjtőhelynek a közútról az időjárási viszonyoktól függetlenül jól megközelíthetőnek kell lennie
  3. A gyűjtőhely üzemeltetése során folyamatos, napi szintű készenlétben állást köteles biztosítani
  4. Ártalmatlanításra szánt vaddisznó testeket Veszprém megye területéről a vadásztársaságoktól bárhonnan befogadhat
  5. A gyűjtőhelyen összegyűjtött állati mellékterméket közvetlenül az állati melléktermék feldolgozónak (ATEV) adhatja át.
  6. A begyűjtött tetemekről köteles napi szintű nyilvántartást vezetni, mely nyilvántartást tárgyhót követően köteles a járási főállatorvosnak megküldeni.

A határozat indoklásában hivatkozik az Országos Főállatorvos ÉFÁT/440/2019 ügyiratára, mely Veszprém megye teljes területét az afrikai sertéspestis vonatkozásában közepes kockázatú területté nyilvánította.

Az Országos Főállatorvos által az afrikai sertéspestis leküzdésére, továbbá a betegség megelőzésére és korai felismerésére vonatkozó intézkedések hatékonyságának növelése érdekében kiadott határozatának rendelkezései alapján, a közepes kockázatú területen az elhullott vaddisznók hulláit, a diagnosztikai célból kilőtt vaddisznók testét ártalmatlanítás céljából össze kell gyűjteni és 1. kategóriájú melléktermék feldolgozóban kell szállítani.

Társaságunk 2020.01.20-án az elhullott vaddisznók hulláinak, a diagnosztikai célból kilőtt vaddisznó testnek tárolására szolgáló edényt átvette, azt a határozatban foglaltaknak megfelelően üzembe helyezte.

2020. 01. 20.
ÉBH- Észak Balatoni Hulladékgazdálkodási Nonprofit Kft